Poker uitleg

Uitleg Pokeren

Wij gaan in deze site in op twee zeer populaire pokervarianten: Texas Hold’em High en Omaha Hold’em High. Meer leren over deze twee varianten kan je op Pokerinstructie

Texas Hold’em

Bij Texas Hold’em ontvangt iedere speler twee gesloten kaarten. Vervolgens worden in het midden van de tafel in totaal vijf kaarten open gelegd.
De spelers maken nu een zo hoog mogelijke combinatie van maximaal vijf kaarten uit de twee eigen en/of de vijf open kaarten.
Voor Texas Hold’em High geldt een maximum van tien spelers. De kaarten worden door de croupier geschud. Per spel verschuivend krijgen de spelers om beurten een button (de zogenoemde ‘Dealer-button’).
Deze Dealer-button markeert vanaf welke spelersplaats het bewuste spel van start gaat. De eerste kaart wordt altijd gegeven aan de eerste speler die direct links van de Dealer-button zit.De beginpositie van de Dealer-button wordt door middel van een loting vastgesteld.

1. Blinde inzetten.

Voordat de kaarten worden gedeeld, moet de eerste speler die direct links van de button zit, een verplichte inzet plaatsen, de zogenoemde ‘kleine blinde inzet’. De speler die direct links van de kleine blinde inzet zit, moet vervolgens ook een verplichte inzet plaatsen, de ‘grote blinde inzet’ . De grote blinde inzet heeft de dubbele waarde van de kleine blinde inzet.

Als een spel eenmaal is begonnen, kan elke nieuwe speler kiezen uit de volgende twee mogelijkheden:

 • Wachten tot het zijn beurt is om de grote blinde inzet te plaatsen.
 • Meteen aan het spel deelnemen door een extra grote blinde inzet te plaatsen.

2. Initial deal.

De croupier geeft alle spelers één gesloten kaart en vervolgens ontvangen alle spelers een tweede gesloten kaart. Een blinde inzet is een verplichte inzet die door één of meer spelers wordt gedaan voorafgaand aan de ‘initial deal’.

3. De eerste inzetronde.

De speler direct links van de grote blinde inzet komt uit en heeft de volgende mogelijk-heden: fold, call of raise (zie toelichting op pagina 14). Zodra alle spelers hun mogelijkheden hebben uitgevoerd en alle inzetten zijn gedaan, verzamelt de croupier alle inzetten in de zogenaamde ‘pot’.

4. Fold, Call, Raise, Check en Bet.

Bij de volgende inzetrondes zal de eerste actieve speler die links van de button zit, de eerste actie moeten maken. (Een actieve speler is een speler die blijft meedingen naar de pot.) Deze heeft daarbij de volgende mogelijkheden: check, bet of fold. Als de eerste speler checkt, hebben de volgende spelers ook de mogelijkheid om te checken. Als een speler een inzet plaatst, hebben de andere spelers de volgende mogelijkheden: call, raise of fold.

Fold = De hand opgeven.
Call = Meegaan met de inzet van een andere speler.
Raise = Een inzet die verhoogd wordt.
Check = Afzien van inzetten.
Bet = Een inzet plaatsen.

Als een speler kiest voor ‘fold’, worden diens kaarten verzamelt in de zogenaamde ‘muck’.
Dit is de plek op de tafel waar alle opgegeven handen worden neergelegd.

5. Flop.

Als de eerste inzetronde afgelopen is en de croupier alle inzetten heeft verzameld, klopt hij minimaal één keer met zijn knokkels op de tafel. Vervolgens ‘verbrandt’ hij de bovenste kaart van het deck en legt deze gedeeltelijk onder de chips van de pot. Vervolgens worden drie kaarten gesloten op elkaar in het midden van de tafel gelegd. Dan draait de croupier ze tegelijk open en legt ze naast elkaar. De nog actieve spelers hebben nu elk vijf kaarten in totaal: twee eigen kaarten en drie gezamenlijke kaarten open op de tafel.

6. De tweede inzetronde.

De tweede inzetronde begint bij de eerste actieve speler links van de button. De croupier klopt minimaal één keer met zijn knokkels op de tafel, verbrandt de bovenste kaart van het deck en stopt deze bij de eerste verbrande kaart. Vervolgens legt de croupier één open kaart rechts van de flop. Deze vierde kaart wordt ook wel de ‘turn’ genoemd.

7. De derde inzetronde.

De derde inzetronde begint opnieuw bij de eerste actieve speler links van de button. De croupier klopt minimaal één keer met zijn knokkels op de tafel, verbrandt de bovenste kaart van het deck en stopt deze bij de overige verbrande kaarten. Ook nu wordt weer één open kaart aan de open kaarten toegevoegd. In totaal liggen er nu vijf open kaarten in het midden van de tafel. Deze vijfde kaart heet ‘the river’.

8. De vierde, laatste inzetronde en de ‘showdown’.

Opnieuw begint de inzetronde bij de eerste actieve speler links van de button. De speler die de beste combinatie kan maken door gebruik te maken van de vijf open kaarten op de tafel en de twee in zijn hand, heeft gewonnen en wint de pot. Indien twee of meer spelers de beste hand hebben, wordt de pot onder deze spelers opgesplitst, waarbij iedere speler een gelijk deel van de pot krijgt. De commissie van 5% wordt voorafgaande aan de uitbetaling ingehouden door de croupier. Een speler kan nu op drie manieren een pokerhand vormen, en wel via:

a. Twee van de kaarten van de speler + drie van de open kaarten.
b. Eén van de kaarten van de speler + vier van de open kaarten.
c. Geen van de kaarten van de speler: de vijf open kaarten.

Bij de showdown moet een speler de beide eigen kaarten openen, ongeacht welke van de drie bovengenoemde mogelijkheden de speler gebruikt. Nadat de pot aan de winnaar van het spel is toegekend, schuift de croupier de butt on één positie verder met de klok mee. De kaarten worden verzameld en opnieuw geschud en de nieuwe speelronde kan beginnen. Tijdens het schudden wordt aan de spelers die de blinde moeten plaatsen, verzocht om dit te doen.

Omaha Hold’em High

Omaha Hold’em High is een andere bekende Pokervariant. Bij Omaha Hold’em High ontvangt iedere speler vier gesloten kaarten. Vervolgens worden in het midden van de tafel in totaal vijf kaarten open gelegd. De spelers maken nu een zo hoog mogelijke combinatie van maximaal vijf kaarten uit twee van de vier eigen en drie van de vijf open kaarten.

Voor Omaha Hold’em High geldt een maximum van negen spelers. De overige bepalingen voor het spelen en dealen van Omaha Hold’em High zijn hetzelfde als die van Texas Hold’em High, zij het met twee uitzonderingen:

 • Aan alle spelers worden vier in plaats van twee gesloten kaarten gegeven.
 • Alle spelers moeten twee van hun eigen kaarten gebruiken plus drie van de vijf open kaarten (de zogenoemde ‘board cards’) om een Pokerhand van vijf kaarten te vormen.

Dit spel staat iets verder van Hold’em af. Je krijgt, zoals de naam al zegt in totaal 7 kaarten. De structuur is als volgt:

 • Iedereen plaatst een ante (iedere speler plaatst een soort blind), dit gaat op internet vanzelf.
 • Iedereen krijgt 2 dichte kaarten en een kaart open.
 • Er volgt een biedronde. Dit gaat een klein beetje anders als bij holdem. De laagste open kaart moet beginnen. Deze heeft 2 keuzes. “Bring in” en “Complete” wat eigenlijk hetzelfde is als bet of raise. Je kunt dus niet je kaarten weggooien nu. De rest van de biedronde verloopt normaal.
 • Er komt bij iedereen een extra kaart open op tafel.
 • Er komt een normale biedronde, Met het verschil dat er 2x de limiet geboden mag worden als degene die moet beginnen (nu en alle volgende ronden juist de hoogste kaart (pair is hoger dan geen pair etc)) een paar heeft.
 • Wederom een open kaart
 • Biedronde
 • Wederom een open kaart
 • Biedronde
 • Dan voor iedereen de laaste kaart. Die krijg je dicht. Je moet nu met je 3 dichte en 4 open kaarten een zo goed mogelijke hand maken.
 • Er volgt een laatste biedronde
 • De hoogste hand wint

Naast is het spelen van poker is blackjack is ook al jaren erg populair, blackjack geeft namelijk het laagste huisvoordeel voor het casino.