Continuation bet

De continuation bet ofwel cbet is een van de meest gebruikte en meest winstgevende moves die er bestaan in NL holdem. Hij gaat bijvoorbeeld als volgt:

Je hand is AQs je zit op de button en er word naar je gefold. Je maakt een standaard raise van 4BB, SB fold en BB callt. de flop komt J37 rainbow. de BB laat het initiatief aan jou en checkt. Jij bet de helft van de pot en de BB fold.

Dit is de basisvorm van de cbet. Het gaat niet om de exacte getallen, maar om het principe van de preflop raise gecombineerd met de bet op de flop ongeacht of deze er goed of slecht uitziet. Als je deze play regelmatig maakt heeft dat verschillende voordelen:

  • Als je meer dan de helft van de keren de pot ermee oppakt is de cbet zowiezo winstgevend (Je investeerst namelijk minder dan het bedrag dat al in de pot zit, dus als hij meer dan 40 van de 100 keer fold heb je al het geld voor die andere 60 keer eruit.) en als hij callt heb je waarschijnlijk nog steeds outs voor een geode hand of kan je proberen om nog een cbet op de turn te doen.
  • Als je echt wat hit, kun je gewoon betten omdat ze je niet meteen of het monster zetten wat je in je handen hebt omdat je dezelfde play ook best zou kunnen maken met helemaal niks. Je maskeert dus als het ware je goede handen, door hetzelfde te doen ongeacht of je iets hit of niet.
  • Je houdt er het initiatief mee. In NL hold’em is initiatief na je kaarten en je positie een van de belangrijkste wapens. Dit komt mede doordat vaak geen van beide spelers iets heeft, en in zo’n geval wint vaak degene met het initiatief. Daarom zijn ook de enige speelstijlen die als winstgevend worden gezien tight-aggressive en loose-aggresive, omdat je met deze stijlen vaak zelf bet en raiset en het iniatief houdt en dus geen handen passief uitcallt.

Redenen om geen continuation bet te maken zijn vooral afwisseling of een checkraise als je uit positie zit. Maar de checkraise is geen move om vaak te doen, in de meerderheid van de gevallen moet je gewoon een cbet doen ongeacht of je goede of slechte kaarten hebt. Meer informatie is ook te lezen op Pokerdelta