Tafel image

Werk aan je tafel image

Lekker online pokeren. Je zult er misschien nog niet aan gedacht hebben, of misschien juist wel, maar je tafel-image is van zeer grote waarde.

Op alle pokersites is het mogelijk om notities over je tegenstander te schrijven, voor het geval je ze vaker tegenkomt.
Maak jij hier al gebruik van?

Hier begint deel 1 van onze snelcursus; Online Poker: lezen en gelezen worden
Alles wat je gaat lezen in deze cursus is gebaseerd op ervaringen van een ander. Neem ze niet klakkeloos over, maar kijk goed wat je van deze informatie op jezelf kunt toepassen.

Online Poker: lezen en gelezen worden
Deel 1; werk aan je tafel-image

De kans is groot dat je nog nooit nagedacht hebt over je tafel-image. Vooral omdat je misschien alleen voor de fun online speelt, of gewoon graag geld doneert aan andere spelers.
Je tafel-image is iets waar goed poker mee begint. Je hebt je misschien weleens afgevraagd waarom al die spelers op TV een zonnebril dragen, een stom hoedje, of hun chips opbouwen in de raarste vormen.

Tijdverdrijf?
Nee.

Zijn ze dan gewoon arrogant?

Soms, maar niet altijd.
Het zijn typische voorbeelden van je tafel-image. Als je raar gekleed gaat, of rare capriolen uithaalt, word je al snel door de simpelste medespelers als ‘gek’ of ‘gestoord’ beschouwd. Je bent moeilijker te peilen, en dat is exact wat ze ermee proberen te behalen.
Voordat je ook direct je zonnebril ondersteboven opzet, of een stom hoedje aanschaft, dien je voor jezelf te kijken in wat voor categorie je valt:

  1. Je speelt altijd tight, no matter what. Na een verhoging fold je handen als 22 t/m 66 en speel je niet mee met suited connectors.
    Je valt in de categorie: Tight
  2. Je bent tight/aggressive. Je bekijkt best vaak de flop, ook als er verhoogd wordt, en je speelt redelijk veel handen. Je checkt altijd op de flop, callt de andere spelers, en kijkt of je je runner-runner-flush of straat kunt halen. Je houdt nu eenmaal van een gokje, dus je gaat ook vaak zelf all-in voor de flop.
    Je valt in de categorie: Fake Donkey
  3. Je bent aggressive. Je speelt vrijwel iedere hand, en vind het niet erg om af en toe wat geld weg te geven. Je pusht op een onmogelijke flop vaak all-in en pakt de pot op. Je bluft op alles en fold pas als je zeker bent dat je verslagen bent of als een ander opeens snel all-in gaat.
    Je valt in de categorie: Shark

Categorie 1:

Dresscode: netjes, verzorgd, geen zonnebril of hoedje
Val je in deze categorie, dan kun je jezelf de moeite besparen. Je hoeft geen stom hoedje te kopen, of je zonnebril ondersteboven te zetten. Jij stapelt je fiches gewoon normaal op elkaar (als je live zou spelen).
Het is eigenlijk vrij simpel voor je. Blijf lekker tight spelen, en fold waar je weet dat je verslagen bent.
Kleed donkeys en sharks uit als je de hoogst mogelijke combinatie maakt. Je pusht niet all-in, je checkt safe en wacht op hun bets.
Push je stack preflop om blinden te winnen (naarmate het toernooi is gevorderd).

Wat bereik je?
Anderen denken dat je alleen met de beste kaarten speelt. Je kunt naarmate het toernooi vordert vaker potten oppakken als de blinds hoog zijn.
Gouden tip; laat je (slechte) kaarten zo min mogelijk zien aan de andere spelers. Op PokerStars is de muck-functie geen echte muck-functie. Via Instant Hand History is jouw hand namelijk gewoon te bekijken. Fold dus als je niet wilt dat de anderen jouw kaarten weten.

Categorie 2

Dresscode: drukke kleding, felle kleuren, een rare zonnebril en een belachelijk hoedje
Je bent een lastig type. Tegenstanders weten niet altijd wat ze aan je hebben. Als je live zou spelen is een zonnebril de moeite waard. Een hoedje of capuchon is voor categorie 2 een MUST; vooral als je ook nog altijd een irritante grijns op kunt zetten.

Bekijk vantevoren met welke insteek je de Sit&Go of cashtafel gaat spelen.

Wil je de rest direct uitkleden?
Dan dien je zoveel mogelijk handen te spelen en tot de river mee te spelen. Laat altijd je kaarten zien op de river, dus ‘muck’ ze niet. Je tegenstanders gaan al snel denken dat je een donkey bent als je geen schijn van kans had. Bet hoog als je je runner-runner-high-straight gemaakt hebt, met geen flush-kansen voor een ander. Je wilt andere mensen het liefst ‘melken’, maar je dient wel zelfverzekerd te zijn. Speel op lage flops waar je iets hit zo snel mogelijk spelers uit de pot die niets gehit hebben, je wilt niet dat ze op de river hun paar azen krijgen.
Heb je zelf de aas, en niets gehit, dan is jouw doel om zo goedkoop mogelijk de turn en de river te bekijken. Ben je zelfverzekerd, dan bet je vanaf de flop al, en hoop je dat anderen bluffen als op de turn of de river de aas valt. Dat is de situatie die je probeert te creëren.

Begon je met 1500 chips, reken dan ongeveer op 500 van deze chips die je opmaakt om je tafel-image als gestoorde donkey te maken.
Zodra je dit hebt bereikt, is het noodzakelijk dat je overschakelt naar je tight-play. Vanuit late positie mag je best wat meer handen spelen, maar leg Q6 gewoon weg als je in vroege positie zit.
Hoe vaker je deze tactiek hanteert, des te beter je wordt in het selecteren van de vervolghanden. Je dient je donkey-image namelijk nog wel in stand te houden, maar niet ten koste van het verliezen van al je fiches.
Als je eenmaal je imago hebt bereikt, kun je goede handen gaan spelen en preflop allin gaan met AA. Elke tegenstander met een aas zal je proberen terug te pakken. Je zult in deze fase veel spelers wegspelen die je niet meer geloven als je een raise maakt, maar je zult ook bad-beats krijgen als je AK raiset. Je dient hierop voorbereid te zijn.

Wat bereik je?
Anderen denken dat je niet weet hoe poker werkt. Ze haten je, en willen je altijd callen na een raise. Ze willen je het toernooi uitschoppen, maar je bereikt vooral dat andere emotioneel gaan spelen en hun leuke kaarten niet meer kunnen folden als je ze beat hebt. Je kunt iedereen naarmate het toernooi vordert melken.
Gouden tip; weet wanneer je verslagen bent. Speel niet ten koste van alles mee. Praat zoveel mogelijk in de chatbox, en dan voornamelijk zinnetjes die nergens op slaan. Prikkel je tegenstanders door vaak NH en TY te roepen als je zelf de pot wint. Speel je iemand van de tafel, dan zeg je ’sorry dude’.

Categorie 3:

Dresscode: donkere kleding, veel gel in je haar, en een spiegelende zonnebril.
Begon je met 1500 chips, dan moet je bereid zijn om terug te knokken vanuit onmogelijke posities. Sla je slag altijd wanneer de blinds nog laag zijn, want jouw spel is erg duur. Je moet minimaal 1 of 2 keer verdubbelen.
Als andere spelers all-in gaan probeer je altijd een graantje mee te pikken als je high-stacked bent.
Ga direct all-in op flops waar je een fullhouse maakt met onmogelijke kaarten (39, 27, 62, etc).
Jouw doel is om andere spelers te laten weten dat je bijna nooit je blinden weggeeft, en dat ze geen schijn van kans maken als ze niet minimaal een pair hitten op de flop. Je pusht je tegenstanders altijd zo snel mogelijk all-in, zodat je niet verslagen wordt door een Aas of Koning op de turn of river. Je tegenstanders komen voor moeilijke beslissingen te staan, die vaak in jouw voordeel zullen vallen.

Wat bereik je?
Als je in de pot zit worden anderen terughoudend. Ze worden bang voor je en gaan alleen hoog betten als ze zeker weten dat ze het hoogste paar hebben. Zwakke checks kun je wegbluffen, en je zult minder blinden moeten weggeven.

Gouden tip; verdedig altijd je blinden. Dit is de beste manier om te laten merken dat ze met jou niet moeten sollen. Wees echter ook genereus naar andere blindverdedigers toe. Geef een signaal af dat iedereen van elkaars blinden af moet blijven, dus fold ook eens als je op de Small Blind zit. Raise alleen daadwerkelijk op de SB als je goede kaarten hebt.
Praat alleen in de chatbox wanneer het nodig is. Praat niet mee over andere onderwerpen of over andere spelers. Laat je kaarten altijd zien als je preflop een pot oppakt met een goede hand. Laat ook altijd je kaarten zien op de BB als de SB naar jou toe fold.