De basics van het bluffen

Alvorens je beslist all-in te gaan met om alle spelers uit de pot te bluffen zijn er toch een aantal zaken te overwegen. Het bovenstaande voorbeeld klinkt misschien absurd maar toch zijn veel er spelers in het online poker circuit die te pas en te onpas een compleet geschifte bluf lanceren zonder daarbij alle factoren in rekening te brengen.

Let op het aantal spelers

Het klinkt simpel en dat is het ook, hoe minder spelers in de hand, hoe interessanter het bluffen. Wanneer je vijf spelers bluft is de kans heel groot dat er wel iemand zal callen. Idealiter probeer je één speler uit de hand te bluffen.

Ken je tegenstander

Alvorens te bluffen is het goed een beeld te hebben van je tegenspelers. Iemand die heel conservatief pokert en enkel geld in de pot steekt wanneer hij een groot hand heeft valt gemakkelijker uit een pot te bluffen dan iemand die losser speelt en in veel handen betrokken is. Zoek dus vooral naar spelers die gemakkelijk folden en vooral op zeker spelen.

Check,check, check

Een blufkans ontstaat wanneer iedereen voor jou checkt en jij in laatste positie zit, al geldt hier weer de “liefst-met-zo-weinig-mogelijk”-regel.

Na een preflop raise

Wanneer je preflop agressie hebt getoond door te raisen gaan mensen je krediet geven voor een sterke hand. Na de flop kan je dat ‘image’ dan eventueel gaan gebruiken indien je de flop hebt gemist. Pas hier wel mee op, enkel na analyse van eigen jouw hand, positie en tegenstander(s) kan je hier bluffen.

Zoek naar gemiste draws op de river

Het is goed mogelijk dat spelers de flush of straight waarop ze speelden tegen de river niet hebben gehaald. Probeer te onderzoeken of dit het geval kan zijn, indien jij gelijk hebt kan je opponent niet anders dan folden.

Perceptie van de andere spelers

Indien je net een aantal handen hebt gewonnen met opeenvolgend  en is het logisch dat tegenstanders even meer schrik van jouw zullen hebben omdat alvast de perceptie er is dat je ‘goeie handen speelt’. Denk bij een bluf na over wat de voorbije handen gebeurd is en hoe dat het beeld dat je medespelers van jouw hebben heeft beïnvloed.

Bij een “koude flop”

Stel de flop komt de kans is hier veel groter dat niemand iets heeft in vergelijking met .

Don’t push it

Onthoud dat de meeste degelijke spelers bovenstaande bluftechnieken kennen, doe het dus met mate en zorg ervoor dat het niet te veel opvalt.