Soorten pokerspelers en hoe ze uit te buiten

Een van de belangrijkste skills van goede pokerspelers is het ‘lezen’ van de tegenstanders. Wanneer je aanschuift aan een pokertafel moet je zo snel mogelijk van elke speler een ‘profiel’ in je hoofd hebben, dat profiel wijzig je dan naarmate het spel vordert.

“It’s hard work. Gambling. Playing poker. Don’t let anyone tell you different. Think about what it’s like sitting at a poker table with people whose only goal is to cut your throat, take your money, and leave you out back talking to yourself about what went wrong inside. That probably sounds harsh. But that’s the way it is at the poker table. If you don’t believe me, then you’re the lamb that’s going off to the slaughter.”

In dit artikel kijken we naar de meest voorkomende profielen van pokerspelers zodat je tegenstanders snel kan gaan ‘profilen’. De meeste spelers zullen ongeveer bij één van onderstaande profielen passen. Het komt erop aan zowel het karakter als de speelstijl van een speler in te schatten. Pas wel op dat je spelers niet te gemakkelijk in een hokje plaatst, spelers kunnen (bv in een tornooi) evolueren en verschillen profielen aannemen…

Op basis van de informatie die je verzamelt kan je dan de zwaktes van je tegenstanders uitbuiten en hun sterkere punten proberen vermijden.

Het Calling Station

Het calling station ’speelt’ graag. Kijken naar handjes en informatie ophalen zit er voor deze speler niet in, het calling station wil liefst bij zoveel mogelijke handen betrokken zijn en als het nog even kan elk hand spelen tot de river.

Dit soort speler zal enkel zelf betten wanneer hij denkt een echt hand te hebben, raisen doet-ie enkel met ‘the nuts’ .

Tegen calling stations  kan je als het wat meezit heel veel geld verdienen aangezien ze zowat alles callen. Dit impliceert natuurlijk dat je best niet bluft tegen een calling station…

De Rock

Net zoals de calling station zal de rock enkel betten of raisen wanneer hij effectief iets heeft. In tegenstelling tot calling stations spelen rocks zeer weinig handen, zij spelen eerder texas fold’em dan wel hold’em.

Aangezien rocks enkel spelen met tophanden zijn ze ideale kandidaten voor stealing.

Een Rock kan op lange termijn een beetje winst maken met poker omdat deze dus enkel goeie handen speelt, door een gebrek aan verder strategisch inzicht blijft het echter een gemakkelijke speler om tegen te spelen, zeker heads-up want je bluft hem zo uit een pot.

De loose-aggressive speler

De losse en agressieve speler speelt net zoals de calling station te veel handen, alleen speelt hij ze veel agressiever. Deze speler zal ook veel meer bluffen,semi-bluffen en check-raisen. Een van de problemen met loose-aggressive spelers is dat het heel moeilijk is om hun op een hand te zetten aangezien ze zowat met elk hand bereid zijn te spelen.

De losse-agressieve speler loopt door het vele bluffen regelmatig tegen de lamp en is eigenlijk geen goede pokeraar. De beste strategie tegen dit soort spelers is afwachten tot je hand hebt en dan de agressie aan hen over te laten…

De maniac

De maniac is volledig de pedalen kwijt, hij plaatst geld in de pot zonder na te denken en is dus zeker een doelwit voor degelijke spelers. Maniaken raisen en bluffen voortdurend en verliezen dus heel snel hun geld.

Wanneer goeie spelers ‘on tilt’ zijn kunnen ze door frustratie opeens maniakken worden, houd vooral spelers in het oog die een aantal potten op rij verliezen en dan opeens veel meer handen spelen en raisen – maniakaal gedrag waar jij als oplettende speler kan van profiteren.

De Shark of de pro

Tegen dit soort spelers speel je liever niet, veelal zijn sharks professionele pokerspelers die voortdurend nadenken over het spel en er misschien wel fulltime mee bezig zijn. In online poker komt het erop aan sharks zoveel mogelijk te vermijden, waarom zou je het immers tegen een tafel vol haaien willen opnemen wanneer er duizenden tafels gevuld zijn met vissen.

Deze spelers zijn veelal ‘tight-aggressive’, ze zijn zeer selectief in handkeuze maar wanneer ze in een pot zitten komen ze agressief uit de hoek.

Andere soorten pokerspelers

Bovenstaand lijstje geeft enkel de ‘extremen’, in de meeste gevallen zit een pokerspeler voor een stukje in verschillende categorieën. Toch is het belangrijk een idee te hebben naar welke categorie de speler het meest neigt zodat je dit kan gebruiken wanneer je samen in een hand zit.